Пет държави спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на

...
Пет държави спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на
Коментари Харесай

Пет държави спряха парите за агенция на ООН, която помага на палестинците

Пет страни спряха финансирането на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинците (UNRWA) поради изказвания, че нейни чиновници са взели участие в нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври. Израел твърди, че 12 членове на групата за помощ на Организация на обединените нации в Газа са били измежду нападателите. Обединеното кралство, Съединени американски щати, Италия, Австралия и Канада обявиха, че стопират всякакво финансиране за организацията на Организация на обединените нации до изясняване на случая.

 

В петък UNRWA  (United Nations Relief and Works Agency) заяви, че е уволнила " няколко " чиновници след обвиняванията на Израел, че 12 чиновници са взели участие в нападението на 7 октомври.

 

В изказване на Държавния департамент Съединени американски щати обявиха, че са " извънредно обезпокоени " от изказванията, и означиха, че " краткотрайно са спрели спомагателното финансиране за UNRWA, до момента в който разгледаме тези изказвания и стъпките, които Организация на обединените нации подхваща, с цел да в профил отговорните ". " Трябва да се потърси цялостна отговорност от всеки, който е взел участие в чудовищните набези от 7 октомври ", се казва в изказването.

 

Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини съобщи, че решението за уволняване на чиновниците е взето " с цел да се отбрани способността на организацията да дава филантропична помощ ".  " Всеки чиновник на UNRWA, който е взел участие в терористични актове, ще бъде измамен под отговорност, в това число посредством наказателно гонене ", добави той.

Пред осведомителната организация " Аксиос " почитан израелски чиновник съобщи, че " Шин Бет " и ЦАХАЛ са дали информация, в която се твърди, че на 7 октомври чиновниците на UNRWA са взели участие интензивно, както и че са употребявали за нападението транспортни средства и уреди на организацията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР